preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb

vijesti

LJETNA ŠKOLA U MAKEDONIJI

Autor: Administrator , 11. 9. 2019. 13:16

Već osam godina učim makedonski jezik i sad sam prvi put bila u Makedoniji. To je izrazito lijepa i vesela zemlja.

Priroda je prekrasna. Koliko god sam bila umorna tijekom putovanja, kada smo napokon došli u Makedoniju nisam mogla prestati gledati raznoliku floru. Ljudi su bili ljubazni i veseli i dočekali nas s velikom dobrodošlicom. Osim hrvatskih učenika u tom kampu su bili i učenici iz Austrije, Srbije, Švedske... Ubrzo smo se prilagodili tempu i zabaljali se, ali i učili. Svaki dan smo imali sat i pol predavanja Makedonskog jezika. Profesorica Milka je bila jako draga i nasmijavala nas. Navečer smo ponekad imali disko gdje smo se mogli međusobno upoznati. Nakon diska smo se još družili u sobama.

Tih tjedan dana je prošlo kao dva dana. Odlično sam se provela i rado bih to opet ponovila.

Učenica L.L.K.

[više]

OHRIDSKO LJETO

Autor: Administrator , 11. 9. 2019. 12:58

Na Ohridu ljetujem od 2014 godine. Ljetovanje na Ohridu osim druženja i kupanja pruža mi mogućnost učenja makedonskog jezika. Smješteni smo u hotelu Kongresni centar koji se nalazi uz samu obalu jezera. Škola makedonskog jezika odvija se u sklopu hotela u jutarnjim satima a u popodnevnim nam nudi različite edukativne radionice, kazališne predstave, vrijeme za zabavu, sport i druženje. Vrijeme kad nema nastave iskoristili smo za posjet različitim kulturno povijesnim spomenicima i ustanovama.

[više]

Obavijest o početku nastave makedonskog jezika

Autor: Administrator , 11. 9. 2019. 12:52

Nastava makedonskog jezika počinje :

13.9.2019. (petak) u 11:35 sati- za učenike OŠ Nikole Tesle (3. i 4. razred)

13.9.2019. (petak) u 13:10 sati- za učenike OŠ Nikole Tesle (1. i 2. razred)

14.9.2019. (subota) u 9:30 sati- za učenike 5. razreda

14.9.2019. (subota) u 11:00 sati- za učenike naše i ostalih škola (6., 7. i 8. razred)

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Njegovanje makedonskog jezika i kulture

U osnovnoj školi Nikole Tesle od 2005. godine održava se nastava Njegovanja makedonskog jezika i kulture po "modelu C", po dva sata tjedno (subotom).Nastavu pohađaju učenici koji žele naučiti makedonski jezik i upoznati se s makedonskom kulturom i tradicijom.

U našoj školi makedonski jezik uči se  kao jezik manjina. Ove školske godine je bilo 17 učenika, od kojih sedam naših učenika, a 10 iz drugih škola u Zagrebu. U školskoj godini 2010/11 učenici koji pohađaju predmet makedonski jezik bili su jako vrijedni i zaslužili petice koje su dobili u svjedodžbu.

Tijekom cijele godine učenici grupe bili su vrlo aktivni;

Kočo Racin jedan je od utemeljitelja moderne makedonske poezije. Zbirka njegovih pjesama pod nazivom "Beli mugri" ("Bijela svitanja") tiskana je 1939. godine u Samoboru. U tu čast, svake se godine održava  manifestacija "Racinov dan" u Samoboru. Ove godine, 27. studenog 2010. su i učenici koji uče makedonski jezik bili dio programa. Recitirali su pjesme makedonskih autora.

Tjedan kasnije, 5. prosinca 2010., su zajedno s učenicima diljem Hrvatske, koji također uče makedonski jezik, imali nastup u "Češkoj besedi" u Zagrebu na Dan Zajednice Makedonaca u RH.

U školi  se i ove godine održao Božićni sajam koji je imao humanitarni karakter. Mi smo također imali štand na kojem smo prodavali čestitke s makedonskim šarama i motivima koje smo sami izradili.  

Na satu makedonskog jezika se ne uči samo makedonski jezik, nego se uči i predstavlja i makedonska kultura i tradicija. Krajem godine, na satu smo izveli običaje za Badnjak i Božić, praznici koji su od posebnog značaja za Makedonce. U Makedoniji se kaže: "Pred Božik, zad Božik, kaj i da si - doma da si" (Prije Božića, poslije Božića, gdje god da si, doma da si"). Kako je to praznik na kojem se okuplja porodica, na satu su bili prisutni i roditelji i braća i sestre učenika s kojima smo podijelili kruh i tražili paričku (novčić).

Sastav Ezerki djeluje pod okriljem hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu, a njeguje tradicionalni makedonski glazbeni izričaj. Ezerki već 13 godina uspješno nastupa u državi i izvan njenih granica, surađujući s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenim imenima. Uz njih, nastupa i bend 7/8 (sedum osmini) koji, uz uobičajene instrumente, sviraju i neke autentične makedonske - tapan, kaval, daire.

Njihova voditeljica je gospođa Lena Đapić, koju smo krajem veljače ugostili.  Učenici su zajedno sa svojim roditeljima radili martinke, tipičan makedonski običaj kojim se pozdravlja dolazak proljeća, buđenje prirode  i dočekuju se ptice selice.  Za to imamo i video zapis ekipe HTV, koji je 26.veljače 2011. prikazan u emisiji "Prizma".

123467

Godine 1963. Skopje je pogodio katastrofalan zemljotres. Pomoć je stizala sa svih strana. Japanac Kenzo Tange je izradio urbanistički plan grada. Ove godine je grad Fukušimu pogodio cunami. Dirnuti tragedijom koja se dogodila, na svoj smo način odlučili pomoći Japanu: izradili smo ždralove, čitali tekstove o djevojčici Sadako Sasaki, napravili plakat s našim aktivnostima i poslali ga u veleposlanstvo Japana u RH. Ubrzo je stigao i  odgovor japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, pismo zahvale, gospodina Yoshija Tamure  koji u cijelosti možete pročitati na našim stranicama škole.

Na završnoj priredbi u školi "Pokaži što znaš" izveli smo dramski tekst "Prava vrijednost prstena" prema tekstu Jorgea Bucaya.

Pripadnost nacionalnoj manjini nije uvjet. Nastavu pohađaju i učenici koji nisu pripadnici makedonske manjine, ali koji žele naučiti makedonski jezik i upoznati se s makedonskom kulturom i tradicijom. Predmet Njegovanje makedonskog jezika i makedonske kulture je izborni predmet i učenici dobivaju ocjenu koja ulazi u prosjek.

Osim izučavanja  jezika, na satu radimo i rukotvorine od papira, konca, tkanine,  te izrađujemo ukrasne predmete tipične za makedonsku tradiciju.

Dođite i pridružite nam se.

 

Srdačno,

Tinka B. Krsteva,

Prof. makedonskog jezika

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 

 

   

    ŠKOLSKI PROJEKTI

 

  

  

  

  

 

Video spot HIMNA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
HIMNA OS NIKOLE TESLE.wav

 
ŠKOLSKA LIJEČNICA

  dr.Katarina Jakovac

  DOM ZDRAVLJA JARUN

Ulica Hrvoja Macanovića 2a

Kontakt: 01/3831-541

parni datumi- POSLIJEPODNE

neparni datumi- PRIJEPODNE

e-mail: katarina.jakovac@stampar.hr

 
Jelovnik
 
Raspored zvona

    

1. sat 8:00- 8:45

2. sat 8:50- 9:35

3. sat 9:45- 10:30

4. sat 10:40- 11:25

5. sat 11:30- 12:15

6. sat 12:20- 13:05

7. sat 13:10- 13:55

1. sat 14:00- 14:45

2. sat 14:55- 15:40

3. sat 15:50- 16:35

4. sat 16:40- 17:25

5. sat 17:30- 18:15

6. sat 18:20- 19:05

 
 > Nastava  > Njegovanje makedonskog jezika i kulture
CMS za škole logo
Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb / Matetićeva 67, HR-10000 Zagreb / os-ntesle-zg.skole.hr / ured@os-ntesle-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju