preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb

Login
Tražilica
LOGO ŠKOLE

ŠKOLSKI PROJEKTI

   

HIMNA ŠKOLE

Video spot HIMNA ŠKOLE

 

Priloženi dokumenti:
HIMNA OS NIKOLE TESLE.wav

Raspored zvona

1.  sat:  8.00 - 8.45

2.  sat:  8.50 - 9.35

3.  sat:  9.45 - 10.30

4.  sat:  10.45 - 11.30

5.  sat:  11.35 - 12.20

6.  sat:  12.25 - 13.10

7.  sat:  13.15 - 14.00

8.sat    14.05 -14.50


E-DNEVNIK ZA UČENIKE

I RODITELJE

vijesti
Pričaj mi na svom jeziku – makedonskom!/ Зборувај ми на својот јазик - македонски!
Administrator / datum: 7. 3. 2018. 19:55

Dana 17. siječnja 2018. godine u Češkom domu u Zagrebu odjekivale su pjesme i izvodile se recitacije na nekoliko europskih jezika. Pripadnici nacionalnih manjina grada Zagreba pokazali su bogatstvo mađarskog, ruskog, makedonskog, češkog, albanskog, rumunjskog, poljskog i talijanskog jezika. Polaznici škola izveli su igrokaze i pripremili tradicionalne pjesme kojima su proslavili Međunarodni dan materinskog jezika, koji se svake godine obilježava i slavi 21. veljače.

На 17. февруари 2018 година во Чешкиот дом во Загреб одекнуваа песни и се изведуваа рецитации на неколку европски јазици. Националните малцинства на град Загреб го покажаа богатството на унгарскиот, рускиот, македонскиот, чешкиот, албанскиот, романскиот, полскиот и италијанскиот јазик. Учениците изведоа рецитали и припремија традиционални песни со кои го прославија Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој секоја година се одбележува и слави на 21 февруари.

https://vimeo.com/259037964


[OPŠIRNIJE]Slatki blagdan sv. Nikole za učenike makedonskog jezika u OŠ Nikole Tesle
Administrator / datum: 21. 12. 2017. 18:00

Sveti Nikola je svetac zaštitnik djece i pomoraca, a najviše ga vole djeca jer je to najslađi blagdan u godini. Posebno mu se veselimo mi učenici makedonskog jezika jer je već postala tradicija da nas u čast svetog Nikole posjete predstavnici Vijeća makedonske nacionalne manjine grada Zagreba i daruju nas slatkim darovima i knjigama.

U subotu 9. prosinca članovi Vijeća došli su u našu školu, na sat makedonskog jezika koji vodi naša učiteljica Despina Belčovska Velinska, i donijeli nam paketiće sa slatkišima. Pritom su svakome od nas poklonili jedan primjerak knjige Makedonske legende i predaje (Makedonski legendi i predanije), zbirku makedonskih narodnih priča koje je priredio i uredio Vasil Tocinovski. U knjizi se nalaze pripovijetke i zgode Aleksandra Makedonskog i Bolena Dojčena, priče o Ohridskom jezeru i Egejskom moru, o drevnim junacima i lijepim caricama. Na kraju knjige nalazi se zanimljivi rječnik, pa smo tako naučili i nekoliko novih riječi: kale (tvrđava), terzija (krojač), megdan (bitka), berberin (brijač)...

 

Željeli smo izraziti zahvalnost svojim gostima, pa smo im izveli pjesmu Elko elko, novogodišnju pjesmicu o božićnoj jelki, darovima, veselju i sreći. Ovo lijepo druženje bilo je predivan uvod u blagdanski mjesec prosinac, kad se svi radujemo obiteljskom okupljanju, svečanoj atmosferi i božićnim danima.

Želimo vam sretne i vesele blagdane! Svako vam dobro u novoj godini žele učenici makedonskog jezika i učiteljica Despina – Srećen Božić i srećna nova godina!

Lea P., učenica


[OPŠIRNIJE]Ljetna škola makedonskog jezika- Ohrid 2017.
Administrator / datum: 24. 10. 2017. 19:22

Učenici makedonskog jezika Osnovne škole Nikole Tesle sa svojim su vršnjacima iz drugih zagrebačkih škola i ovog ljeta bili gosti ljubaznih makedonskih domaćina na Ohridskom jezeru, kao polaznici međunarodne Ljetne škole makedonskog jezika od 21. do 29 srpnja. Već šesti put Vijeće makedonske nacionalne manjine grada Zagreba organiziralo je boravak i pohađanje Ljetne škole za učenike makedonskog jezika nekoliko zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

 

U rubrici opširnije pročitajte i pogledajte kako nam je bilo.


[OPŠIRNIJE]Početak nastave makedonskog jezika
Administrator / datum: 8. 9. 2017. 08:07

Obavijest o početku nastave makedonskog jezika

Nastava makedonskog jezika počinje :

8.9.2017. godine u 11:35 sati- za učenike OŠ Nikole Tesle

9.9.2017. godine u 11 sati- za učenike ostalih škola


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA - ,,Pričaj mi na svom jeziku“
Administrator / datum: 2. 3. 2017. 07:34

18. veljače 2017. god., u subotu, održao se Međunarodni dan materinskog jezika. Priredba se održala u Češkom narodnom domu u 12:00 sati. U priredbi su sudjelovali učenici i profesorice albanskog, bosanskog, češkog, mađarskog, makedonskog i poljskog jezika. Učenici su recitirali, pjevali, plesali i čitali na raznim jezicima. Učenici osnovnih škola makedonskog jezika su napravili igrokaz, čitali original priče iz igrokaza i recitirali pjesmu.

Nakon programa svi su se pogostili finim kolačima i ostalim jelima.

                                                                           Luthien Lorelei K.

Više fotografija možete naći pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Veseli blagdan sv. Nikole na satu makedonskog jezika u OŠ Nikole Tesle
Administrator / datum: 13. 12. 2016. 12:09

Ovogodišnji blagdan sv. Nikole bio je osobito radostan za nas učenike koji pohađamo nastavu makedonskog jezika. Vijeće makedonske nacionalne manjine grada Zagreba sve nas je iznenadilo darovima, slatkišima i knjigama.

Nekoliko članica Vijeća došlo je na sat makedonskog jezika u subotu 3. prosinca i uvjerilo se koliko truda ulažemo da naučimo osnove makedonskog jezika i pisma. Darivale su nas slatkim poklonima, a svaki je učenik dobio dvojezično izdanje slikovnice Siljan Roda, makedonske narodne pripovijetke koju je prepričao poznati makedonski književnik i folklorist Marko Cepenkov i ilustrirala Željka Tkalčec.

Učenici su izveli pjesmu Za site deca i tako članicama Vijeća izrazili zahvalnost i pokazali što su dosad svladali uz pomoć svoje učiteljice Despine Belčovske Velinske. Hvala Vijeću makedonske nacionalne manjine grada Zagreba na prekrasnim darovima i iznenađenju što su nam pripremili za blagdan svetog Nikole, sveca, biskupa i zaštitnika djece i pomoraca.

Lea

p.s. U Makedoniji postoji gradić Sveti Nikole, također nazvan po tom poznatom kršćanskom svecu.

 


[OPŠIRNIJE]DAN ZAJEDNICE MAKEDONACA U HRVTASKOJ
Administrator / datum: 7. 11. 2016. 17:24

U nedjelju, 30. listopada ove godine Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj proslavila je svoj dan svečanom manifestacijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a u povodu jubilarne 25. obljetnice Zajednice. Na svečanosti je nastupilo nekoliko makedonskih kulturnih društava koja djeluju u sastavu Zajednice Makedonaca. Posebno smo ponosni što je ovu veselu i raspjevanu svečanost upotpunio nastup učenika naše škole koji uče makedonski jezik kao izborni predmet, a koji su s učenicima makedonskog jezika iz drugih hrvatskih gradova izveli dječju pjesmu „Za site deca“. Više o ovom događaju pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]DAN VIJEĆA MAKEDONSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
Administrator / datum: 26. 10. 2016. 15:42

U srijedu, 12. listopada 2016. godine, u dvorani Zelene akcije održala se svečanost Dana Vijeća makedonske nacionalne manjine grada Zagreba.

Prvo je predsjednik Vijeća Tome Apostoloski održao govor, a zatim su slijedili i drugi nastupi. Nastupili su učenici makedonskog jezika Luthien, Matej i Kalina iz Oš Nikole Tesle i Borut, Elena i Kristijan iz Oš Augusta Harambašića. Recitirali su pjesme i čitali ulomke iz novog izdanja knjige Siljan roda (Siljan štrkot). Također su nastupali i učenici iz srednje škole koji su recitirali pjesme, pjevačka skupina ,,Momi biserni'' te vokalna etno grupa ,,Ezerke''. Nakon svega toga slijedio je domjenak s makedonskim specijalitetima.

                                                                                              Luthien Lorelei

ДЕН НА СОВЕТОТ НА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО ЗА ГРАД ЗАГРЕБ

Во средата на 12. Октомври 2016. година во салата на Зелена акција се одржа свеченост по повод Денот на Советот на македонското национално малцинство на град Загреб.

Прво председателот на Советот господин Томе Апостолоски одржа говор, а потоа следеа и другите настапи. Настапија учениците Литхиен Крстевски, Матеј Велински и Калина Кордиќ од Оу Никола Тесла и Борут Патчев, Кристијан Лукиќ и Елена Јанкуловска од Оу Аугуста Харамбашиќа. Рецитираа песни и читаа делови од новото издание на книгата Силјан штркот, исто така настапија и учениците од средната школа кои учат македонски јазик, тие рецитираа песни.  Пеачката група „Моми бисерни„ и пеачката етно група „Езерки„.

На крајот следеше закуска со македонски специјалитети.


[OPŠIRNIJE]POČETAK NASTAVE U ŠK.GOD. 2016./2017.
Administrator / datum: 2. 9. 2016. 14:28

Nastava MAKEDONSKOG JEZIKA započinje u subotu, 10.9.2016. u 10:00 sati.

Veselimo se novoj školskoj godini i želimo vam uspješan rad ! laugh


[OPŠIRNIJE]Put u Ohrid – Ljetna škola makedonskog jezika 2015.
Administrator / datum: 15. 9. 2015. 07:47

    Po četvrti put krenuli smo put Ohrida, u Ljetnu školu makedonskog jezika. Sve nam je već dobro poznato, i Autobusni kolodvor u Zagrebu, i žuti Hisarov autobus. Vrijeme je i ovaj put bilo na našoj strani, ispratilo nas je sunce, ljetna vrućina i pozdravi roditelja... nastavak naše priče pročitajte pod opširnije.

        


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskog jezika
Administrator / datum: 26. 2. 2015. 08:56

21.veljače obilježavamo međunarodni dan materinskog jezika. Povodom tog dana, učenici OŠ Nikole Tesle koji pohađaju školu makedonskog jezika pozvani su na obilježavanje u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu. Bili su tamo i učenici češkog, mađarskog i albanskog jezika i kulture. Svako na svome jeziku je recitirao pjesme, čitao priče i govorio izreke. Zanimljivo je slušati jezike koje ni ne razumiješ, pokušavaš shvatiti, ali ti ne ide. Nakon zanimljivih priča koje su učenici čitali publici imali smo priliku za druženje uz kolače i sokove. Kako nam je bilo pogledajte pod opširnije.

                                                                                                Ana (7.a)

  

 


[OPŠIRNIJE]NASTUP POLAZNIKA MAKEDONSKOG JEZIKA U KAZALIŠTU U TRAVNOM
Administrator / datum: 13. 10. 2014. 08:56
   U petak 10. listopada u Kulturnom centru Travno održana je velika svečanost povodom Dana vijeća makedonske nacionalne manjine grada Zagreba. Svečanosti su prisustvovali mnogi važni uzvanici iz političkog i kulturnog života Hrvatske i Makedonije. Program je bio zanimljiv i raznovrstan, a naša škola se osobito ponosi nastupom naših učenika pod vodstvom učiteljice Despine Belčovska Velinska koji su u prepunoj dvorani kazališta  izveli dva igrokaza.

Također naš izborni makedonski ove godine obilježava deset godina postojanja u našoj školi, na što smo također osobito ponosni. Od šačice učenika koji su stidljivo počeli učiti makedonski jezik prije deset godina, broj se popeo na zavidnih 32.

Više o događaju pročitajte pod opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]LJETNA ŠKOLA MAKEDONSKOG JEZIKA NA OHRIDU 2014.
Administrator / datum: 3. 9. 2014. 13:49

I ove su godine, od 3. do 9. kolovoza, naši učenici i djelatnici sudjelovali na Ljetnoj školi makedonskog jezika u Ohridu. Dojmove o putovanju možete pročitati pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]UČENICI O UČENJU MAKEDONSKOG JEZIKA...
Administrator / datum: 18. 6. 2014. 15:57

Osvrt učenika na cijelu školsku godinu i zadnji dan škole makedonskog jezika pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]UČENICI U TV EMISIJI "PRIZMA"
Administrator / datum: 27. 3. 2014. 16:40

Gostovanje učenika makedonskog jezika u TV  emisiji "Prizma" možete pogledati na linku:

http://www.youtube.com/watch?v=8n5FeqgrNc

 


[OPŠIRNIJE]USPJEŠNI NASTUPI UČENIKA MAKEDONSKOG JEZIKA
Administrator / datum: 19. 12. 2013. 07:55

Dan Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba obilježen je 18.10.2013. godine u Kulturnom centaru Travno, a naši učenici obogatili su proslavu igrokazom „Uspavani studeni“ i "Makedonija je...".

5.12.2013. učenici su nastupili i na tribini  koja se održala u Novinarskom domu na temu  „Europa i pravo na jezik“, a koja su organizirali: Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke Županije i Hrvatsko- Makedonsko društvo.  Na veselje svih prisutnih, učenici su se dostojno predstavili s pjesmicama o Makedoniji, jeziku, o Svetom Ćirilo  i Metodu.


[OPŠIRNIJE]LJETNA ŠKOLA MAKEDONSKOG JEZIKA U MAKEDONIJI 2013.g.
Administrator / datum: 6. 9. 2013. 13:29

Učenici Makedonskog jezika i ove su godine posjetili Makedoniju. O tome kako su se proveli pročitajte u izvješću voditeljica:

    Konačno je stigao taj dugo očekivani dan, odlazak u avanturu, u nepoznato. Zahvaljujući Vijeću makedonske nacionalne manjine grada Zagreba koja u suradnji s Agencijom za iseljeništvo Republike Makedonije organizira Ljetnu školu makedonskoga jezika, 3. 8. 2013., u smiraj dana, krenuli smo put Ohrida, grada koji ima oko 55 000 stanovnika i zbog svoje ljepote, važnosti i posebnosti od 1980. god. pod zaštitom je UNESCO-a kao spomenik kulture i spomenik prirode. Nalazi se na krajnjem jugozapadu Republike Makedonije i spominje se još u 3. st. pr.n. e.

... za nastavak kliknite opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]POZIV NA UČENJE MAKEDONSKOG JEZIKA
Administrator / datum: 6. 9. 2013. 12:50

Specifičnost naše škole je učenje makedonskog jezika, odnosno predmet pod nazivom NJEGOVANJE MAKEDONSKOG JEZIKA I KUTURE koje se odvija kroz dva sata tjedno (petkom ili subotom). Radi se o izbornom predmetu i učenici dobivaju ocjenu koja ulazi u prosjek. Nastavu pohađaju i učenici koji nisu pripadnici makedonske manjine ili učenici naše škole, ali koji žele naučiti makedonski jezik i upoznati se s makedonskom kulturom i tradicijom. U sklopu ovog predmeta učenici svako ljeto posjećuju Makedoniju gdje, uz puno zabave i igre, pohađaju i ljetnu školu jezika.

Pozivamo sve zainteresirane da se jave u tajništvo škole.

Fotografije sa ljetne škole jezika u Makedoniji, kolovoz 2013.


[OPŠIRNIJE]LJETNA ŠKOLA MAKEDONSKOG JEZIKA U OHRIDU 2012.g.
Administrator / datum: 4. 9. 2012. 14:55

Ljetna škola makedonskog jezika ove godine se održavala i u Ohridu od 5.do 11.8.2012. godine.

Kratak opis putovanja pročitajete pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]RSS


Njegovanje makedonskog jezika i kulture

U osnovnoj školi Nikole Tesle od 2005. godine održava se nastava Njegovanja makedonskog jezika i kulture po "modelu C", po dva sata tjedno (subotom).Nastavu pohađaju učenici koji žele naučiti makedonski jezik i upoznati se s makedonskom kulturom i tradicijom.

U našoj školi makedonski jezik uči se  kao jezik manjina. Ove školske godine je bilo 17 učenika, od kojih sedam naših učenika, a 10 iz drugih škola u Zagrebu. U školskoj godini 2010/11 učenici koji pohađaju predmet makedonski jezik bili su jako vrijedni i zaslužili petice koje su dobili u svjedodžbu.

Tijekom cijele godine učenici grupe bili su vrlo aktivni;

Kočo Racin jedan je od utemeljitelja moderne makedonske poezije. Zbirka njegovih pjesama pod nazivom "Beli mugri" ("Bijela svitanja") tiskana je 1939. godine u Samoboru. U tu čast, svake se godine održava  manifestacija "Racinov dan" u Samoboru. Ove godine, 27. studenog 2010. su i učenici koji uče makedonski jezik bili dio programa. Recitirali su pjesme makedonskih autora.

Tjedan kasnije, 5. prosinca 2010., su zajedno s učenicima diljem Hrvatske, koji također uče makedonski jezik, imali nastup u "Češkoj besedi" u Zagrebu na Dan Zajednice Makedonaca u RH.

U školi  se i ove godine održao Božićni sajam koji je imao humanitarni karakter. Mi smo također imali štand na kojem smo prodavali čestitke s makedonskim šarama i motivima koje smo sami izradili.  

Na satu makedonskog jezika se ne uči samo makedonski jezik, nego se uči i predstavlja i makedonska kultura i tradicija. Krajem godine, na satu smo izveli običaje za Badnjak i Božić, praznici koji su od posebnog značaja za Makedonce. U Makedoniji se kaže: "Pred Božik, zad Božik, kaj i da si - doma da si" (Prije Božića, poslije Božića, gdje god da si, doma da si"). Kako je to praznik na kojem se okuplja porodica, na satu su bili prisutni i roditelji i braća i sestre učenika s kojima smo podijelili kruh i tražili paričku (novčić).

Sastav Ezerki djeluje pod okriljem hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu, a njeguje tradicionalni makedonski glazbeni izričaj. Ezerki već 13 godina uspješno nastupa u državi i izvan njenih granica, surađujući s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenim imenima. Uz njih, nastupa i bend 7/8 (sedum osmini) koji, uz uobičajene instrumente, sviraju i neke autentične makedonske - tapan, kaval, daire.

Njihova voditeljica je gospođa Lena Đapić, koju smo krajem veljače ugostili.  Učenici su zajedno sa svojim roditeljima radili martinke, tipičan makedonski običaj kojim se pozdravlja dolazak proljeća, buđenje prirode  i dočekuju se ptice selice.  Za to imamo i video zapis ekipe HTV, koji je 26.veljače 2011. prikazan u emisiji "Prizma".

123467

Godine 1963. Skopje je pogodio katastrofalan zemljotres. Pomoć je stizala sa svih strana. Japanac Kenzo Tange je izradio urbanistički plan grada. Ove godine je grad Fukušimu pogodio cunami. Dirnuti tragedijom koja se dogodila, na svoj smo način odlučili pomoći Japanu: izradili smo ždralove, čitali tekstove o djevojčici Sadako Sasaki, napravili plakat s našim aktivnostima i poslali ga u veleposlanstvo Japana u RH. Ubrzo je stigao i  odgovor japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, pismo zahvale, gospodina Yoshija Tamure  koji u cijelosti možete pročitati na našim stranicama škole.

Na završnoj priredbi u školi "Pokaži što znaš" izveli smo dramski tekst "Prava vrijednost prstena" prema tekstu Jorgea Bucaya.

Pripadnost nacionalnoj manjini nije uvjet. Nastavu pohađaju i učenici koji nisu pripadnici makedonske manjine, ali koji žele naučiti makedonski jezik i upoznati se s makedonskom kulturom i tradicijom. Predmet Njegovanje makedonskog jezika i makedonske kulture je izborni predmet i učenici dobivaju ocjenu koja ulazi u prosjek.

Osim izučavanja  jezika, na satu radimo i rukotvorine od papira, konca, tkanine,  te izrađujemo ukrasne predmete tipične za makedonsku tradiciju.

Dođite i pridružite nam se.

 

Srdačno,

Tinka B. Krsteva,

Prof. makedonskog jezika

preskoči na navigaciju